13.07.2016 10:10

Нидерландия става дом на най-евтината офшорна вятърна ферма в света

Видян 1791 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

              Нидерландия може да стане дом на най-евтината офшорна вятърна ферма в света след около 10 години, според съобщение на правителството на страната. Плановете за 700 MW вятърен парк се трупат и, след разглеждането на 38 оферти от различни разработчици, цената за ветропарка Borssele в момента се оценява на сума, която е с 2,9 милиарда долара по-ниска от първоначално очакваното. Освен това вятърният парк ще има по-висока мощност, бидейки способен на производство с 22,5% повече очакваното, съобщава Greentech.bg.


Ветропарк Borselle, която е в процес на обсъждане, всъщност ще представлява две ферми, които заедно ще генерират чиста енергия на близо 22 километра от бреговете на провинция Зееланд. Впоследствие проектът ще се разрасне, за да обхване цели пет локации. Последната от тях ще бъде по-малка, експериментална ферма, която ще се използва за тестване на нови ветроенергийни технологии.


“Никъде в световен мащаб не се е случвало досега да е възможно офшорна вятърна ферма да бъде построена при толкова ниски разходи”, каза Хенк Камп, нидерландският министър на икономическите въпроси. “Нидерландската система, при която компаниите трябва да се конкурират една с друга, докато правителството регламентира всички условия за изграждането на ветроенергийния парк, се е доказала като много успешна. Това води до намаляване на разходите, което е пробив в прехода към по-устойчива енергия”.


От вятърния парк ще се добива чиста енергия за близо един милион домове. Тя ще захранва пет милиона домакинства, когато оставащите вятърните централи бъдат построени. Borssele също така ще създаде около 10 000 работни места. Очаква се тя да донесе и други икономически ползи за съседните общности.


Тези крупни вятърни проекти са част от по-голямата стратегия на страната за увеличаване на капацитета за производството на енергия от офшорни турбини – от сега съществуващия капацитет от 1000 MW до общо 4500 MW в края на десетилетието. Това ще допринесе за националната цел за 16 процента дял на възобновяемата енергия до 2023-та година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион