05.07.2016 09:50

Сондата Юнона навлезе в орбитата на Юпитер

Видян 1487 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Космическият апарат „Юнона“ навлезе успешно в орбита около Юпитер. Сондата измина над 2 милиарда и 700 милиона километра за пет години, за да достигне най-голямата планета в Слънчевата система. През следващите две години „Юнона“ ще изследва магнитните полета и химическия състав на планетата. Мисията е на стойност 1,1 милиарда долара и има за цел да разкрие произхода на планетата. С думите "Добре дошли на Юпитер"  от лабораторията на НАСА в Пасадена, Калифорния, приветстваха събитието, предаде БНР.


Предстои "Юнона" да обиколи планетата 37 пъти през идните 20 месеца, като ще бъде космическият кораб,  доближил се най-близо до нея- сондата ще надникне през облаците на планетата от само 5000 километра височина от повърхността


Последната космическа мисия до Юпитер беше отпреди повече от две десетилетия. Тогава сондата "Галилей" орбитира около Юпитер и сега" Юнона" ще се опита да даде отговор на редица въпроси, останали неизяснени по време на мисията на Галилей. Първи апарат, преминал край Юпитер, обаче е корабът "Пионер едно", който през 1973 г. прелетя близо до планетата.


Юпитер е най-тежката планета в Слънчевата система, от типа газов гигант е и не прилича на скалистите Земя и Марс. Тя е пета по отдалеченост от Слънцето.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева