30.05.2016 10:49

Учат роботите да усещат болка

Видян 1418 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Немски учени разработват технология, която може да накара роботите да чувстват болка. Идеята на подобна иновация е машините да защитават по-добре хората, съобщи IEEE Spectrum.


В частност, изследователите от Хановерския университет са се посветили на създаване на изкуствена нервна система, чрез която роботите ще усещат болка. Проектът беше представен на конференция по робототехника и автоматизация в Швеция.


Благодарение на иновативната система, роботите ще могат да идентифицират болка и бързо да реагират на нея, за да предотвратят повреда на тялото. Според разработчиците, способността на роботите да усещат и реагират на болка ще им помогне да намалят щетите по същия начин, по който правят това хората.


Болката – това е система, която ни защитава, казват немските учени. Избягването на източника на болката помага на хората да се предпазят от нараняване. Като се има предвид, че все повече роботи общуват пряко с хората, новата технология може да предотврати опасни за здравето на човека инциденти.


Вече е създаден прототип на контролер за рефлекси със сензорна чувствителност, който усеща температура и натиск. Устройството работи аналогично на начина, по който хората възприемат болката, и включва нервна тъкан, заимствана от структурата на човешката кожа.


Ако силата, приложена върху сензора, превиши определен праг, то системата започва да изпраща постоянно към робота предупреждаващи сигнали. Нещо повече, технологията може да определи степента на болката – лека, умерена и силна, така че роботът да реагира адекватно.


 Източник:  Technews.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог