12.04.2016 10:15

Правят слънчеви панели от окосената трева

Видян 1698 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Изследователят Андреас Мершин от MIT смята, че създаването на соларна клетка може да е точно толкова лесно, колкото смесването на какъв да е зелен органичен материал (окосена трева, селскостопански отпадъци) с шепа потребителска химия. Направил го е сам – и боядисал своя покрив с подобна „фотоволтаика“. Ако ефективността на системата на Мершин се подобри, този вид слънчева технология може да направи електроенергията евтина и достъпна за всички, което е особено ценно за живеещите далеч от електропреносна мрежа, съобщава Greentech.bg.


   Като цяло биофотоволтаиката – системите за генериране на енергия чрез фотосинтеза – има неограничени възможности, но засега повечето от съществуващите технологии са много скъпи и все още твърде далеч от пазара. В проучване, публикувано в сп. „Научни доклади“, Мершин и неговите колеги изследователи описват процес на „отвличане“ на молекулите PS-I, които са отговорни за фотосинтезата. По думите на учения, „за да накараме тези молекули да работят за нас, ние трябва да извлечем протеина, който е в основата на фотосинтезата, и да го стабилизираме, така че да продължи да работи в соларния панел“.


   Така Мершин и неговият екип разработили сложна наноструктура от титаниев диоксид, поддържан от наножички, които пренасят тока. Системата е в състояние да конвертира само 0,1 процента от слънчевата енергия в електричество – това е доста по-добре от повечето досега разработвани системи за биофотоволтаика – но подобен процент ще трябва да бъде подобрен значително, за да може технологията да стане полезна.


    Пробивът „носи обещание за евтина и екологично чиста слънчева енергия“, според проучването. Мершин се надява, че в рамките на няколко години хората в отдалечените ферми и села ще могат просто да вземат окосеното сено или трева и да го смесят с малко битова химия, след което да боядисат покривите си със сместа и да добиват електроенергия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

  ПРЕКРАСНИ ДНИ

ПРЕКРАСНИ ДНИ на Вим ВЕНДЕРС - на кино от 29 март 2024

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!