11.03.2016 10:56

Въглеродният двуокис може да помогне за по-добри батерии

Видян 2978 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Малко са икономическите стимули за развитие на технологиите за улавяне на въглероден диоксид от комините на заводи и електроцентрали – технологиите са скъпи, а възвръщаемостта от тях – никаква. Изследователи от университета Джордж Вашингтон и университета Вандербилт обаче са намерили начин да променят това. Те са измислили как може да се използва парниковият газ, за да се създават батерии с по-висока производителност, съобщава Greentech.bg.


Като се има предвид цената на днешните батерии, новият метод, разработен от учените, прави един килограм въглероден диоксид шест пъти по-ценен от този, който се превръща в метанол, казва Стюарт Лихт, професор по химия в университета Джордж Вашингтон.


    Заменянето на традиционно използваните графитни аноди с въглеродни нанотръби може осезаемо да увеличи капацитета за съхранение на новото поколение батерии. В лабораторни тестове за доказване на концепцията Лихт и колегите са установили, че нанотръбички, направени по техния процес, повишават леко капацитета на малки литиево-йонни батерии, но увеличават четворно капацитета на натриево-йонни батерии – една относително нова технология за съхранение на енергия.


Новият резултат се основава на фундаментален процес, който Лихт разкри миналата година. Той се базира на стопен литиев карбонат и литиев оксид. Литиевият оксид, който се разтваря в литиевия карбонат, се свързва с въглеродния диоксид и създава още повече литиев карбонат. Когато се приложи напрежение между два електрода, потопени в разтопения литиев карбонат, електрохимичната реакция произвежда чист кислород и въглеродни нановлакна. Енергията идва от система, която Лихт е разработил за добив на концентрирана слънчева енергия, използвайки инфрачервена слънчева светлина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей