09.02.2016 10:28

Смартфони генерират електричество, благодарение на ново покритие

Видян 2635 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


     Прозрачен материал, който може да се постави върху сензорните екраните на смартфоните може да направи възможно устройствата да генерират електричество при всяко докосване, заявяват китайки учени, цитирани от Live Science. Повечето мобилни телефони и таблети са със сензорни дисплеи. Използването на сензорен екран включва потупване с пръсти и учени от Университета в Ланджоу, Китай, са стигнали до заключението, че механичната енергия от тези движения би могла да се преобразува в електричество за зареждане на батериите на телефона. Така устройствата биха работили по-дълго с едно зареждане на батерията.
Изследователите са разработили нов материал на основата на прозрачна силиконова гума – полидиметилсилоксан (PDMS). Учените са интегрирали в гумата жички от оловен циркониев титанат с дебелина едва 700 нанометра или една милиардна от метъра. За сравнение те са 140 пъти по-тънки от средно дебел човешки косъм. При втвърдяването на гумата, екипът е използвал електрически полета, за да подреди наножичките в колони. Подреждането има решаваща роля за електрическите и визуални характеристики на материала.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!