03.02.2016 10:52

Microsoft тества подводен център за данни

Видян 1429 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Microsoft е достигнал до радикално нов метод за съхраняване на данни – под водата, съобщава Фокус. В рамките на проекта Project Natik са извършени тестове на първия подводен център за данни на компанията, наречен „Леона Филпот“ на герой от игра за Xbox.



   Според изследователи центровете за данни потребяват до 3 процента от електричеството в глобален мащаб. Големите фирми са заинтересовани от енергийно ефективни начини за складиране на увеличаващото се количество информация.
Microsoft посочва, че има две причини за провеждането на подводните експерименти. Първата е, че половината от световното население живее на разстояние до 200 километра от бряг, така че центрове за данни в моретата и океаните биха намалили времето за пренос на данни от източника към клиентите.



   Втората причина е свързана с опазването на околната среда. С инсталирането на центрове за данни във водата би отпаднала необходимостта от охлаждане, а в бъдеще такива центрове биха могли да се изграждат заедно със съоръжения за генериране на възобновяема енергия, свеждайки вредните емисии до нула. Първият подводен център за данни е функционирал на един километър от калифорнийското крайбрежие от август до декември 2015 година, а сега в щабквартирата на Microsoft в Редмънт се анализират резултатите.



    Според „Грийнпийс“ Microsoft би могла да направи повече. Според данните на природозащитната организация, която изготвя ежегоден доклад, Microsoft е далече зад Apple, Google и Facebook по отношение на използването на чиста енергия. Редица компании обмислят нови възможности за съхранение на данни, включително преместване на центровете в държави с по-студен климат. През 2013 година Facebook откри център в Северна Швеция на приблизително 110 километра от арктическия кръг. В съоръжението функционират десетки хиляди компютърни сървъри, които се захранват изцяло с енергия, добита от намиращи се в съседство хидроелектрически системи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!