30.01.2016 09:37

"Умни“ дрехи се адаптират към климатичните условия

Видян 2944 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Екип, получил финансиране от Департамента по енергетика на САЩ, разработва дрехи, които се адаптират към околната среда и към тялото на носещия ги, пише New Scientist. Променяйки структурата си и насочвайки топлина от или към тялото, дрехите поддържат комфортна температура, независимо от външните условия.
Топлинната енергия се пренася по три начина: чрез кондукция, при която атомите в материалите предават енергия един на друг; чрез конвекция, когато атоми с висока енергия се движат през околната среда; и чрез радиация – топлинната енергия се пренася под формата на електромагнитни вълни.
Екипът на Алон Городетски от Калифорнийския университет в Ървин иска да контролира пренасяната като радиация топлина. „Черпим вдъхновение от сепията, от цефалоподите, които са способни да променят цветовете си за прикритие,“ казва той. Сепиите променят начина, по който отразяват видимите дължини на светлината, използвайки комбинация от протеини в кожата си. Екипът е приспособил техниката за по-дългите, инфрачервени дължини на вълната, които пренасят топлина. „Използваме материали, които могат да регулират термалните емисии на обектите,“ казва Городетски, който обаче все още не разкрива как екипът му планира да реализира на практика контрол като този на цефалоподите. Учените си партнират с американската фирма Under Armour, която произвежда спортни дрехи.
Екипът на Джинту Фан от Университета Корнел в Итака подхожда по друг начин. Изследователите регулират циркулацията на топъл и студен въздух през миниатюрни тръбички, вградени в елек. „Върху него можем да носим каквото искаме,“ казва Фан. Температурни сензори в елека следят състоянието на кожата и впомпват топъл или студен въздух в зависимост от нуждата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.