26.01.2016 17:21

Роскосмос прави двигатели задвижвани от вода

Видян 2410 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През 2018 г. Роскосмос ще пристъпи към разработване на двигатели, които са предназначени за космически апарати и функционират на базата на електролиза на вода. Това се казва във Федералната космическа програма за 2016 - 2025 г., подготвена от Роскосмос, за да бъде внесена в парламента.


Предвижда се да бъдат създадени ракетни двигатели с малка тяга, които функционират на базата на течни и газообразни горивни съставки и на продукти от електролиза на вода.


Двигателните установки ще трябва да работят с кислородно-водородно гориво, което ще се получава на борда на космическия апарат посредством електролиза на вода от съществуващите запаси. За електролизата ще се ползва мощна енергийна установка.


Освен това руснаците разработват и ракетен двигател, работещ с метан, който би могъл да се използва за втората степен на ракетите на Роскосмос в малко по-далечното бъдеще.


SpaceX също работят по метанов двигател, който наричат Raptor. Според американците метановият двигател би бил необходим за колонизацията на Марс - поради по-лесното си складиране, метанът е по-подходящ за дълги космически мисии. Освен това подобен двигател би бил по-лек и значително по-евтин.


Що се отнася до Роскосмос, трябва да припомним, че бюджетът им би драстично намален - за периода 2016-2025 руската космическа корпорация ще получи 17.36 милиарда долара, а за сравнение само през 2016 година НАСА ще получи 19.3 милиарда долара.


Тези цифри за жалост поставят Роскосмос в една категория с частни компании - като SpaceX, а за това говори и факта, че двете се борят за една и съща пазарна ниша - евтино изстрелване на спътници и доставка на товари до МКС.


Източник: БТА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от