08.12.2015 10:59

Създават роботи, които се учат като децата

Видян 2127 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Бебетата се учат като докосват и опитват предметите, играят и наблюдават възрастните, пише Popular Science. Роботите обаче се учат, само когато разработчици напишат няколко реда програмен код или когато някой ръчно моделира движение, което машината трябва да извърши. Компютърни специалисти от Вашингтонския университет в САЩ са обединили сили с експерти по психично развитие, за да доближат процеса на учене на роботите до процеса на учене на бебетата. Екипът е публикувал изследването си в журнала PLOS One.



     Учените са създали компютърни алгоритми, базирани на изследвания върху малки деца и са ги тествали върху роботи. Коцепцията е тествана чрез компютърна симулация и чрез експеримент, при който истински робот имитира човек.
При първия сценарий симулираният робот се е учил на механика на движение на глава, наблюдавайки човек. Машината е използвала новото познание, за да движи главата си, гледайки в посоката, в която гледа човека. При друг тест на робота са показани превръзки за очи и как те блокират зрението. Научавайки това, роботът е взел решение да не гледа в посоката, в която човек с превързани очи е обърнал главата си.
При експеримента, включващ имитация, роботът е гледал човек, който взима предмет от маса и разбирайки каква е целта, или е имитирал точно действието на човека, или е намирал по-лесен начин да вземе предмета. И двата теста са базови, но екипът планира да разработи метод, чрез който да учи роботи да изпълняват по-сложни задачи. “Бебета се учат чрез собствената си игра и наблюдавайки другите,” казва Андрю Мелцоф, преподавател по психология, участвал в проучването. “Те са най-ефективните ученици в света - защо да не създадем роботи, който да се учат лесно като деца,” добавя ученият.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален