04.12.2015 10:52

95% от електроенергията на Уругвай е от ВЕИ

Видян 3558 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато светът се събира в Париж заради трудната задача за преминаване от изкопаеми горива към възобновяеми източници на енергия, една малка страна от другата страна на Атлантическия океан направи този преход да изглеждат детински лесен и достъпен, пише The Guardian.


За по-малко от 10 години Уругвай е намалила своите въглеродни емисии, без държавни субсидии или по-високи разходи на потребителите, твърди ресорният директор Рамон Мендес.


По думите му възобновяемите енергийни източници осигуряват 94.5% от електроенергията на страната, цените са по-ниски, отколкото в миналото по отношение на инфлацията. Има и по-малко спирания на тока, защото разнообразен енергиен микс означава по-голяма устойчивост на суша.


 Ситуацията е много различна само преди 15 години.  В началото на века вносът на нефт от Уругвай пада с 27% и нов тръбопровод трябва да започне подаване на газ от Аржентина.


Сега най-голямото перо в баланса на вноса са вятърните турбини, които са инсталирани по пристанищата на страната.


Биомасата и слънчевата енергия също започнали да се популяризират. Като прибавим и съществуващата водна енергия, това означава, че възобновяемите енергийни източници сега възлизат на 55% от общия енергиен микс на страната (включително транспорт на гориво) в сравнение с глобалния среден дял от 12%.


Въпреки сравнително малкото си население от 3,4 милиона, Уругвай е спечелил голяма международна слава през последните години. Страната легализира марихуаната и въведе някои от най-либералните политики в Латинска Америка относно абортите и еднополовите бракове.


Сега трябва да се признае и напредъкът по отношение на намаляването на въглеродните емисии. Тя е била похвалена от Световната банка и от Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибския басейн, както и миналата година WWF постави Уругвай сред своите "лидери на зелена енергия", обявявайки, че страната определя световните тенденции в инвестициите за възобновяема енергия".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от