24.11.2015 10:51

Нова техника разпознава пола от пръстов отпечатък

Видян 1544 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Несложен тест, проведен на местопрестъплението може да помогне на съдебните медици да установят дали пръстов отпечатък принадлежи на мъж или жена, сочи ново проучване, цитирано от The New York Times. Тестът се базира на вид аминокиселини в пръстовите отпечатъци. Нивата на тези аминокиселини са два пъти по-високи в потта на жените, отколкото в потта на мъжете.
“На пръстовите отпечатъци се гледа като на изображение от стотици години,” казва Джен Халамек, криминолог от Нюйоркския щатски университет в Албъни и един от авторите на изследването. “Единствените значими подобрения в последните години се дължат на софтуер и бази данни, които правят сравняването на пръстови отпечатъци по-бързо.”
Халамек и колегите му се тествали пръстови отпечатъци от дръжка на врата, ламинат, пейка от композитен материал и компютърен екран. Учените са установили, че независимо от вида на повърхността, остатъците от аминокиселини позволяват да се определи, дали пръстовият отпечатък принадлежи на жена.



Докладът за откритието е публикуван в журнала Analytical Chemistry. Изследването включва ограничен брой пръстови отпечатъци. За да се потвърди статистическата валидност на резултатите, трябва да се проведат опити с по-голям брой отпечатъци, посочва д-р Халамек. Заедно с екипа си той разработва допълнителни тестове за пръстови отпечатъци, базирани на протеинови маркери, съдържащи се в кръвните проби. “Искаме да създадем лесен за използване комплект, който може да определи на място, дали индивидът е млад или стар, мъж или жена и какъв е етническият му произход,” казва д-р Халамек. По думите му тези тестове не биха могли изцяло да заместят ДНК тестовете, които са надеждни. ДНК анализът обаче е скъп и отнема време.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни