18.11.2015 11:19

Измериха количеството на подземната вода на планетата

Видян 1538 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Общото количество подземна вода на планетата, която се съдържа в скалите и почвата под краката ни се изчислява на 23 милиона кубични километра, пише BBC News. Такъв обем трудно може да се онагледи, но можем да си представим, че цялата повърхност на Земята е покрита с воден пласт с дълбочина 180 метра. Проучването на ръководен от канадски учени екип е публикувано в журнала Nature Geoscience.



 Малка част от тази вода обаче - едва 6 процента, е ресурс, който може да бъде полезен за хората. Тя би могла да се извлече, тъй като е близо до повърхността и да послужи за допълване на водните ресурси на повърхността в реките и езерата. “Това е водата, която се обновява най-бързо от гледна точка на човешкия живот,” казва ръководителят на изследването Том Глийсън от Университета на Виктория в Канада. “В същото време тази вода е най-чувствителна към климатичните промени и замърсяванията, причинени от човека. Това е жизненоважен ресурс и трябва да го управляваме по-добре,” изтъква ученият.
За да определи количеството на водата, складирана в горните два километра от земната повърхност, екипът на д-р Глийсън е използвал огромни масиви от данни и компютърно моделиране. Учените са включили информация за пропускливостта на скалите и почвата, за порьозността им, както и цялата налична информация за валежите.
Ключ към установяването на възрастта на подземните води е било събирането на хиляди измервания на стойностите на трития. Тритият е радиоактивна форма на водорода, чието ниво във атмосферата се е увеличило преди 50 години в резултат на тестове на атомни бомби. Изотопът може да се използва, за да се проследи каква част от падналите дъждове е проникнала под земята.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и