22.10.2015 11:15

3D технология картографира човешкото сърце

Видян 2037 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Учени от Лондонския кралски колеж са използвали техника за триизмерно сканиране по напълно нов начин. Те са направили цялостно изображение на човешкото сърце, което да служи за прогнозиране на болести преди появата на симптомите, пише Tech Times. Сърцата на 1258 доброволци са били картографирани с помощта на специален софтуер, който на базата на данни от ядрено-магнитен резонанс прави 3D компютърни модели на сърцето. След това изследователите са сравнили картите със сърца на хора, които страдат от сърдечно заболяване. Откривайки сходствата, лекарите са били в състояние да открият признаци за болести на сърцето, дори при хора, които нямат симптоми.



Един от признаците е промяна във формата на органа. Оказва се, че дори при възрастни хора без оплаквания, минимални увеличения на кръвното налягане водят до уплътняване на сърдечния мускул, което е потенциална причина за ранна смърт. Засичайки този проблем, лекарите не само могат да предпишат индивидуално лечение, но и да използват информацията, за да помогнат на бъдещи пациенти при първите симптоми на високо кръвно налягане.



“Новата технология за триизмерни изображения позволява на изследователите да проучват живото сърце в удивителни детайли,” казва ръководителят на проекта д-р Деклан О’Ригън. “Рискът, свързан с високото кръвно налягане е добре известен, но тези изображения показват, че най-ранните признаци за увреждане на сърцето могат да се появят при напълно здрави хора. Това предполага, че и най-малкото повишаване на кръвното ни налягане може да застраши сърцето.”
Във Великобритания, където е проведено изследването, сърдечните заболявания са причина за един от всеки осем смъртни случая. Проблемът е още по-тежък в САЩ, където 610 хиляди души умират вследствие на заболявания на сърцето всяка година.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак