16.10.2015 11:17

Екран показва 3D изображения без очила

Видян 1668 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследователи твърдят, че са създали технология, която ще позволи конструирането на огромни екрани, показващи триизмерни изображения, без да са необходими очила, пише MailOnline, цитиран от Фокус. Австрийските учени са разработили лазерна система, която изпраща различни изображения към всяко око. Това означава, че 3D билбордовете от фантастичния филм “Завръщане в бъдещето 2” биха могли да се превърнат в реалност. Изобретението би могло да предвещае и края на носенето на неудобни очила в киното.
Високотехнологичната система изпраща лазерни лъчи в различни посоки и така от различни ъгли се вижда различна картина. Многоъгълната резолюция е толкова фина, че лявото око вижда различна картина от дясното, като така се създава триизмерен ефект.


Първият прототип на системата е конструиран от компанията TriLite Technologies и Технологичния университет във Виена преди няколко месеца. Всеки триизмерен пиксел, наричан TrixelTM (триксел), се състои от лазер и подвижно огледало. Огледалото насочва лазерния лъч през зрителното поле от ляво надясно. По време на движението зрителната информация се променя. Това прави възможно изпращане на различни картини към лявото и дясното око.
Сега учените представят втори усъвършенстван прототип. Всеки триксел има три различни лазера - червен, зелен и син. Модулът се състои от 12х9 триксела. За създаване на голям дисплей на открито биха могли да се използват различен брой модули. Екипът посочва, че технологията е готова за пазара и че търси партньори за масовото й производство в глобален мащаб.
3D ефектът е видим само на определено разстояние, като обхвата може да се регулира в зависимост от особеностите на съответното място. Докато триизмерните филми в киното показват само две различни картини, новият екран е в състояние да покаже стотици картини, възпроизвеждайки обектите от различни страни. За целта е необходим нов видеоформат, който вече е разработен от изследователите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог