26.09.2015 10:49

Руската армия обмисля използването на роботи-хлебарки

Видян 2339 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследователи са създали вдъхновени от вид гигантска хлебарка роботи-насекоми, които сканират помещения и наблюдават обкръжаващата ги среда, пише MailOnline, цитиран от Агенция Фокус. Оборудваните със сензори механизирани буболечки изминават 31 сантиметра в секунда. Технологията вече е привлякла вниманието на руската армия.


Бионичните хлебарки са разработени от инженерите Данил Борчевкин и Алексей Белусов от университета „Имануел Кант“ в Калининград. Всеки робот е дълъг десет сантиметра и е снабден с фоточувствителни датчици, както и със сензори, засичащи докосване, като това им позволява да засичат препятствия.


Прототипът изминава самостоятелно до 20 минути еднократно, но се очаква бъдещите модели да издържат по-дълги периоди от време. Белусов и екипът му работят върху камуфлажни покрития, които да направят роботите-хлебарки трудно забележими. В момента пълзящите машинки нямат камери, но конструкцията им дава възможност да носят тежест до 10 грама, което ще бъде достатъчно за миниатюрна преносима камера.


Изследователите са изучили движенията и поведението на първообраза на роботите-насекоми в природата - хлебарките Мъртвешка глава, които се срещат в Южна Америка. Екипът е работил в продължение на два месеца, за да създаде роботизирана версия, която имитира истинското насекомо възможно най-добре.


Планира се роботите да бъдат използвани за разузнавателни и наблюдателни мисии, включително за издирване на хора в бедствени зони. От университета посочват, че руската армия е проявила интерес към технологията и учените подготвят мости, които да изпратят на въоръжените сили за тестване.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат