04.09.2015 10:19

NASA обмисля използването на “космически стопаджия”

Видян 946 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Апарат на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) може в бъдеще да се прехвърля от една комета на друга, използвайки харпун и дълго въже, пише Space.com, цитиран от Агенция Фокус. Това е идеята зад Comet Hitchhiker (в превод “кометен стопаджия”) - проект, получил финансиране по програмата за иновативни концепции на Агенцията.


“Този вид транспорт би могъл да се използва за достигане на много цели в рамките на една експедиция в астероидния пояс или в Пояса на Кайпер, от пет до десет цели”, казва ръководителят на концептуалното проучване Масахиро Оно. Поясът на Кайпер е пръстен от ледени тела отвъд орбитата на Нептун, чийто най-известен обитател е Плутон.


Comet Hitchhiker ще се захваща за астероид или комета с помощта на харпун. При задействането на спирачните механизми въжето на харпуна ще се отпуска, за да улови кинетичната енергия на небесното тяло. След това апаратът ще се приземява меко, намотавайки обратно кабела, чиято обща дължина ще трябва да бъде между 100 и 1000 километра.


Бързото изтегляне на въжето ще ускорява Comet Hitchhiker в посока, обратна на небесното тяло към следващата му цел, без да е необходимо гориво. Тази стратегия би могла да позволи изследване на множество обекти в Слънчевата система на ниска цена и реализиране както на орбитални мисии, така и на приземяване. В момента отдалечените обекти се проучват само чрез прелитане.


Засега Comet Hitchhiker е само концепция. Изследването е получило 100 хиляди долара за провеждане на първоначални анализи в рамките на период от девет месеца.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион