29.08.2015 11:15

Контролират мозъци на мишки с дистанционно устройство

Видян 1824 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учените са в състояние да контролират активността на определени неврони, благодарение на относително нова техника, наречена оптогенетика, пише Tech Times, цитиран от Агенция Фокус. Методът се базира на генетично модифицирани неврони, които се включват и изключват при светлинно въздействие. Прилагането на такова въздействие обаче изисква имплантиране на светлинен източник. Досега това означаваше, че движенията на животните - най-често мишки, са ограничени от кабели, прикачени към главите им, както и от тежестта на самото устройство.


Екип от Станфордския университет е изобретил миниатюрно безжично LED устройство, даващо възможност поведението на животните да се изследва без ограниченията на кабели, според публикация в журнала Nature Methods. Новият светлинен източник е толкова малък, че може изцяло да се присади под кожата и да се управлява дистанционно, като движенията на мишката не се ограничават.


Оптогенетиката позволява на изследователите да разберат повече за ролята на определени неврони в мозъка, като наблюдават как изключването и включването им влияе на поведението. За да тества новото устройство, екипът от Станфорд е стимулирал различни видове неврони, включително достигащи до гръбначния стълб и други части на тялото. При излъчване на светлина в десния премоторен кортекс, например, мишките са се движили в кръг, тъй тези неврони участват в движението.


Оптогенетиката съществува от приблизително едно десетилетие, но вече е доказала ефективността си като научен инструмент. Невероятното ниво на контрол, което постига допринася за изучаването на най-дълбоките загадки на мозъка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху