30.07.2015 17:00

Еко пейка с органични фотоволтаици ще бъде монтирана в Научно-технологичния парк

Видян 636 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пламена Георгиева и Крум Панчев са победителите в конкурса „Иновативна пейка", организиран от „София Тех Парк" АД. Младите архитекти спечелиха журито със своя проект на изцяло екологична, рециклируема пейка, която ще бъде монтирана на територията на Научно-технологичния парк.


Проектът на Пламена и Крум е единственият сред всички конкурсни предложения, при който фотоволтаичните панели са монтирани във вътрешността на самата пейка и са интегрирана част от нея. Заложени са органични панели от ново поколение. Основният елемент в пейката е т. нар. „пчелна пита", в която са съсредоточени всички най-важни изводи - USB входове, контакти и др. Предвидена е и вградена тонколона за ползвателите, желаещи да слушат музика.


„Формата на пейката е инспирирана от позите, които заема човешкото тяло. Проектирали сме и различни модулни варианти - възможност, например, пейката да има облегалка или някакво покритие. Основно черпихме вдъхновение и от фасадите на сградите в Научно-технологичния парк, за да може пейката да се вписва максимално добре в обстановката", разказаха победителите.


„София Тех Парк" АД е изпълнител на първия научно-технологичен парк в България, финансиран по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне