27.07.2015 15:50

Бъдещите войни: Роботите воюват, хората гледат

Видян 753 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Основната роля във войните на бъдещето ще принадлежи на роботите, а не на хората – според специалиста по техноогиите Патрик Тъкър. Именно такъв е главният извод на американските военни експерти, озвучен в доклада „Визия за тактическия наземен бой през 2050 година”, цитиран от БЛИЦ. С оглед на значително нарасналия ритъм на военните действия хората ще се окажат зад борда на взимането на решения. В своя статия за изданието Defense One Тъкър отбелязва, че това е в разрез с модерните съоръжения на американската армия. В момента използването на безпилотни летателни апарати винаги се контролира от човек и именно човекът взима решенията за нанасяне на удара. Ако се вярва на доклада, в бъдеще хората ще имат ролята само на наблюдатели. Вертикалната схема на организацията на въоръжените сили ще бъде заменена от мащабна самоорганизираща се система, в която хората ще съществуват рамо до рамо с роботите, които на свой ред, ще могат да се обединяват в групови ботове.


Вторият важен извод, съдържащ се в доклада, според експерта, е това, че на бойното поле ще има по-малко хора, отколкото в момента, но те ще бъдат „усъвършенствани”. За ефективно сражаване наравно с роботите супер-хората ще бъдат снабдени с екзоскелети, импланти, сензорните им и когнитивни функции ще бъдат подобрени по технологичен или генетичен път.


Макар в момента военните да отричат интереса към хирургичните и генетичните манипулации с човешки организми, авторите на доклада посочват, че много компоненти,необходими за „усъвършенстването”, се развиват активно – въпреки възможните етични и правни колизии.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху