02.07.2015 11:18

Габровски учени създадоха безконтактно зарядно за електромобил

Видян 1701 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Екип от наши учени направи пробив в иновациите в една от най-перспективните области - електромобилите, пише в. "Стандарт". Колектив от учени на Техническия университет в град Габрово създаде разработка, при която батериите на електромобилите могат да бъдат зареждани безконтактно, тоест без носене и включване на тежки кабели и куплунги, които могат да се повлияят и от атмосферните условия. Разработката е една от трите, финансирани от Европейския съюз, като партньор по нея е и "Фиат". Наши учени предизвикаха фурор във Франция със създаването на безконтактно зарядно за електромобил, представено в град Дуе. На специална демонстрация жителите на града видяха как колата от следващо поколение успява да зареди батерията си, минавайки над монтираното на кръстовище зарядно устройство, без да ползва кабел. Проектът е част от темата, над която десетки научни колективи си блъскат главите - как да създадат надеждно и безконтактно "зарядно" за автомобилите на бъдещето - електромобилите. Иновацията на българския екип предвижда то да бъде монтирано директно в пътното платно.


 


Неговата особеност, с която то се отличава от разработките на конкуренцията, е, че зареждането може да се извършва както статично - тоест при спрял автомобил, така и динамично - докато колата се движи с ниска скорост. Идеята при статичното зареждане е на мястото, където се извършва зареждането, да бъде монтирана намотка, която предава заряда към автомобила. Самата кола също е оборудвана с подобна намотка, която приема предавания по въздуха заряд. Една крехка дама трудно би се справила с тежките куплунги, а ако времето е лошо или влажно, може да прехвръкне и искра, разказва доц. Николай Маджаров, един от авторите на разработката. Уникалното при тяхната иновация е и в това, че батерията на електромобила може да бъде заредена на 90% за около 30 минути.


 


При динамичното зареждане пък се монтират няколко намотки директно в пътното платно, като автомобилът преминава над тях с ниска скорост. Такива места могат да бъдат например зоните преди кръстовища. Съответните монтирани датчици отчитат къде точно се намира колата и съответната намотка се включва, за да предаде заряда. "Направихме демонстрацията си с 4 монтирани една след друга намотки, за да покажем, че такова зареждане е възможно. В бъдеще обаче предвиждаме например да се направи цяла дясна лента за зареждане", разказва той. Ако човек почувства, че батерията на електромобила му пада, той може просто да се престрои вдясно и да зареди, намалявайки скоростта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв