30.06.2015 14:30

САЩ разработват надводен дрон за следене на чужди подводници

Видян 987 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Агенцията за авангардни отбранителни изследвания на проекти (DARPA) към Пентагона разработва надводен дрон против подводници – една от малкото възможности да се защитят от дизел-електрическите подводници на Русия и Китай, пише военният експерт Франц-Стефан Гейди в публикация за японското издание The Diplomat.„Независимо от неспособността да преодоляват извънредно големи разстояния или да се движат на гранично високи скорости, дизел-електрическите подводници представляват заплаха за достъпа на САЩ към стратегически важни крайбрежни зони и за морските превози” – се казва в статията.


Дизел-електрическите подводници са далеч по-евтини от атомните и по-безшумни. Следващото поколение такива съдове ще бъдат снабдени с въздухонезависими енергийни установки и мощни литиево-йонни батерии, затова ще бъде далеч по-сложно те да бъдат проследени и унищожени в случай на военен конфликт” – отбелязва Гейди.


„Да се долови звукът на дизел-електрическа подводница в крайбрежните води е като да се различи звукът на двигателя на някакъв автомобил в шума на големия град” – цитира експертът думите на американския адмирал Френк Дренън.


Сега САЩ се опитват да следят за такива бойни съдове с помощта на скъпите атомни подводници. За противопоставяне на „асиметричната заплаха”, американците разработват противоподводен безпилотен съд ACTUV, който да е в състояние да проследява чуждите дизел-електрически подводници.


Дронът ще може да работи автономно от 60 до 90 денонощия, да следи големи участъци от морето и да съобщава на корабите от ВМС на САЩ къде се намира подводницата на противника, за да могат да я унищожат.


Според сегашните планове, ACTUV няма да бъде снабден с въоръжение, се казва в публикацията. Очаква се пилотният модел да бъде готов за пилотни изпитания още през есента на 2015 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е