26.05.2015 11:05

Най-новият руски изтребител: летящ робот с пилот

Видян 1040 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският изтребител пето поколение Т-50 (ПАК ФА – перспективен авиационен комплекс от фронтовата авиация) фактически представлява „летящ робот”, където пилотът е само една от съставните части на самолета, разказва пред РИА Новости първият зам.-директор на Концерна „Радиоелектронни технологии” Владимир Михеев, цитиран от БЛИЦ.


По план серийното производство на този най-нов изтребител трябва да започне през 2016 г., сега продължават летателните изпитания. Засега само САЩ имат на въоръжение изтребители пето поколение - F-22 и F-35.


Използването на композитни материали и иновационни технологии, аеродинамичната конфигурация на самолета и характеристиките на двигателите осигуряват на ПАК ФА безпрецедентно ниско равнище на радиолокационна, оптична и инфрачервена забележимост.


„ПАК ФА е в някаква степен летящ робот, където летецът изпълнява функция не толкова на пилот, колкото се явява една от съставните части на летателния апарат. Тоест реакцията на летеца е включена в контура на управление” – разказва Михеев.


Според него, ПАК ФА може да се нарече „умен самолет”, защото той има „умна обшивка” – контур, който освен конструктивни и аеродинамични функции фактически изпълнява роля на сензори на прибори и блокове.


„Ако погледнем на краищата на крилото, то от една страна си е крило, а от друга е станция за активна отбрана „Хималаи”. Тя се намира в крилото и осигурява не само летателни характеристики, но и защита – излъчва смущения, извършва радиолокация” – обяснява Михеев.


Високата цена на ПАК ФА може да попречи на масовото купуване на тези машини за ВВС. Според зам.-министъра на отбраната Юрий Борисов, е по-добре да има готов резерв в ПАК ФА и възможност след това придвижване напред, като се изцедят докрай всички възможности на изтребителите от „4+”-поколение – Су-30 и Су-35. (ПАК ФА също е произведен в „Сухой”)


Отначало министерството на отбраната планираше да купи 10 броя ПАК ФА и да ги изпрати за усвояване от войските, а след това да купи втора партида от 60 самолета.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат