19.05.2015 12:52

Ранена морска костенурка получи 3D-принтирана челюст

Видян 527 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Триизмерно отпечатана челюст беше присадена на морска костенурка, ранена при удар от витло на лодка, пише BBC News. Челюстта, направена от медицински титан, е заместила челюстта на животното, половината от която е била отрязана по време на инцидента. За проекта на протезата са използвани детайлни изображения на главата на костенурката, направени със скенер. 3D-принтираната челюст не е била отхвърлена от организма на морския обитател и той е върнат обратно във водата.


45-килограмовата костенурка е била закарана в изследователски и спасителен център за морски костенурки в Университета Памуккале в Денизли, Турция, непосредствено след като е била тежко ранена. Служителите в центъра, които са стабилизирани здравословното състояние на животното, са установили, че е необходимо да се предприемат допълнителни действия, за да може то да живее самостоятелно в природата. 


Те са се свързали с турската компания BTech Innovation, произвеждаща медицински протези и импланти. Специалистите на BTech са използвали компютърна томография, направена от ветеринари, за да разработят софтуерен модел, който пасва идеално на нараненото място. Костенурката, наречена Aкут-3, ще живее в рехабилитационен център, докато еколозите се уверят, че се е адаптирала към металната си челюст.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец