Свързани новини

24.04.2015 10:59

Хъбъл навършва 25 години

Видян 1588 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

НАСА отбелязва 25-годишния юбилей на своя първи и най-известен оптически телескоп "Хъбъл". Той бе изведен в орбита на 24 април 1990 година от екипажа на совалката "Дискавъри" и успя да предаде на Земята милиони уникални снимки, разширили представата ни за произхода на Вселената, отбелязват световните агенции.


По данни на НАСА за четвърт век апаратът е провел 1,2 милиона целеви наблюдения на 38 хиляди космически обекта, въз основа на които са били изготвени около 13 хиляди научни труда. По думите на експертите това прави "Хъбъл" един от най-ефективните научни инструменти в човешката история. С помощта на тази "машина на времето" специалистите успяха да получат сведения за обекти, намиращи се на 13,4 милиарда светлинни години от Земята. Благодарение на "Хъбъл" учените уточниха възрастта на Вселената и количеството на намиращите се в нея галактики /около 200 милиарда/. Нови данни бяха получени също за Слънчевата система и за Млечния път и по-конкретно за разположената в неговия център огромна черна дупка.


"Хъбъл" - машина за пътуване назад във времето


Обемът на информацията в архива на космическия телескоп надвишава 100 терабайта, а направените от него снимки постоянно се публикуват на страниците на научно-популярните списания и залегнаха в основата на много документални филми за космическите изследвания. Тази седмица фотографии на "Хъбъл" се показват не само на сайта на НАСА, но и на гигантски екран, разположен на площад "Таймс скуеър" в центъра на Ню Йорк. Специалистите не скриват удивлението си от факта, че въпреки доста солидната възраст на апарата, той се намира "в отлично здраве" и продължава да радва изследователите на космоса с нова информация за отдалечени галактити, черни дупки и свръхмасивни звезди. Той може вярно да служи още най-малко пет години.


В периода 1999 -2009 година телескопът претърпя пет "сервизни мисии", по време на които той бе ремонтиран, бяха му сменяни батериите и монитрани по-усъвършенствани прибори, в това число и нова фотокамера.


Телескопът "Хъбъл" засне космическо усмихнато лице


По време на тези ремонти "Хъбъл" увеличи теглото си от 10,8 на 12,2 тона. Дължината на телескопа е 13,3 метра, а диаметърът на голямото му огледало е 2,4 метра. "Хъбъл" кръжи на ниска околоземна орбита със скорост 27 хиляди километра в час и за едно денонощие прави 16 обиколки на нашата планета. За четвърт век той е "навъртял" около Земята над 5 милиарда километра. НАСА не без гордост отбелязва, че монтираните на телескопа прибори позволяват да се насочи камерата му на избран обект с такава точност, все едно лазерен лъч да уцели 10-центова монета на разстояние 350 километра. "Зрението" на апарата е толкова остро, че той би могъл от Вашингтон да разгледа две светулки, намиращи се на Японския архипелаг.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби