02.04.2015 08:44

ЕКА ще отклонява астероиди

Видян 456 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако бъде забелязан астероид, който се приближва към Земята, какво би могло да направи човечеството? Най-новата мисия на Европейската космическа агенция (ЕКА) е част от глобална инициатива, чиято цел е да намери отговор на този въпрос, пише на уебсайта на Агенцията, цитиран от Агенция „Фокус“. През март започна първоначалната работа по мисията за защита от астероиден удар на ЕКА, като тя ще включва и първото проучване на технологии за планетарна защита.


Проектът предвижда изстрелване на космически апарат през 2020 година към двойката астероиди Дидий, които ще се приближат на 11 милиона километра от Земята през 2022 година. Около основното небесно тяло с диаметър 800 метра обикаля 170-метрова луна, наричана неофициално Дидимун (луната на Дидий). Точно тази малка космическа скала е целта на мисията. Апаратът ще направи визуално, температурно и радарно картиране на спътника, за да създаде детайлни карти на повърхността и вътрешната му структура. Предвижда се и приземяване на спускаем модул, подобен на модула Philae, който кацна на комета през миналия ноември. От кораба майка ще бъдат пуснати и два или повече сателити CubeSats, за да съберат научни данни за средата около луната. Информацията ще бъде изпратена към Земята чрез лазерна връзка с оптичната наземна станция на ЕКА в Тенерифе на Канарските острови.


Мисията на ЕКА е част от по-голям проект за отклоняване на астероид. В рамките на ръководена от Националната космическа агенция на САЩ (NASA) мисия ще се проведе тест за пренасочване на астероид. Сондата DART ще се доближи до двойната система Дидий и ще се сблъска с астероида луна със скорост от 6 км/сек. Космическият апарат на ЕКА ще наблюдава удара и ще събере данни за структурата и орбитата на спътника преди и след сблъсъка, за да анализира последствията. Промяната на орбитата на луната ще бъде първата измерима намеса на човечеството в динамиката на Слънчевата система.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни