27.03.2015 12:23

Учени присадиха гени на вълнест мамут в слонски клетки

Видян 1434 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследователи от Харвардския университет успешно са присадили гени от вълнест мамут в живи клетки от азиатски слон, който е най-близкият му останал родственик, пише Агенция "Фокус", позовавайки се на Discovery News.


Генният инженер Джордж Чърч е използвал ДНК проби на вълнест мамут от арктическия пермски лед, за да копира 14 мамутски гена. „Приоритет бяха гените, свързани с устойчивостта на ниски температури, каквито са окосмяването, размера на ушите, подкожната мазнина и особено хемоглобина“, казва Чърч. 


След това учените са използвали метод на копиране и вмъкване на ДНК, за да присадят гените в клетки на азиатски слон. Резултатът е блюдо на Петри ( вид лабораторен съд) с клетки от слон, които функционират нормално с мамутски гени. Така гените от мамут функционират за пръв път от времето на измирането на вида преди около 4000 години. В дългосрочен план Чърч и екипът му се надяват да създадат слонско-мамутски ембриони, отгледани в изкуствени утроби, а след това да отгледат и хибридни слонове, които да издържат на студен климат. В още по-далечно бъдеще тези хибридни слонове биха могли да се интегрират в дивата природа, а изследователите да се опитат да върнат към живот и самия вълнест мамут. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион