25.03.2015 13:33

Лекари в Сиера Леоне използват устойчив срещу ебола таблет

Видян 583 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Устойчив срещу ебола таблет, който издържа на дезинфекция с хлор и може да се използва с ръкавици, е разработен от Google съвместно с доброволци от технологичния бранш за здравните работници в Сиера Леоне, пише The Telegraph, цитиран от Агенция "Фокус".


Устройството с операционна система Android е базирано на водоустойчивия Sony Xperia, но има допълнителна защитна обвивка, която дава възможност на медицинските специалисти безопасно да записват и споделят данни за температурата и симптомите на пациентите в течение на дни и седмици. 


Създателите на устройството твърдят, че то може да издържи на бури и висока влажност - обичайни явления в зоните на разпространение на ебола в Западна Африка. Острите ръбове на таблета са премахнати, така че да няма опасност да се наруши целостта на защитните облекла. Той се зарежда бързо чрез безжична технология при поставянето му върху специална маса. 


Устройството е разработено, след като лекар от организацията “Лекари без граница” е споделил с колеги в Лондон, че трябва да съобщава данни за пациентите, викайки през оградата на защитената зона, където здравните работници са напълно покрити, за да не се заразят от смъртоносната болест. Подаването дори на един лист с информация от тази зона носи риск да разпространи вируса. Технологичният консултант на „Лекари без граница“ - Иван Гейтън, се е свързал с представители на няколко компании, сред които Google. Фирмата е избрала петима инженери, които да разработят устойчиво срещу зарази устройство и сега вече лекарите в Сиера Леоне разполагат с осем таблета. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог