24.03.2015 12:03

Умни джаджи лекуват

Видян 1112 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новите технологии помагат отдавна с най-различна информация за тялото ви. Голямото майсторство обаче се крие в друго: те да бъдат внедрени в дрехите, обувките или нещо, което носите всеки ден, така че да не ви правят впечатление.


Така че джаджите стават все по-малки и незабележими. Изобретяват се вече дори лекарства, които се вграждат в облеклото ви и бавно се попиват от организма. "Стандарт" посочва най-яките, нови здравни изобретения:


Сутиен, който лекува рак на гърдата

Сутиенът "Foxleaf" съдържа микрокапсулни "балончета" с лекарството "Tamoxifen". Идеята е, че при затопляне на сутиена от телесната температура илачът се пропива в кожата. Той блокира растежа на раковите клетки, като го прави плавно през целия ден. Сутиенът е разработен от Сара Да Коста, студент от Лондон, с помощ от дизайнери.

 

Целта е да бъдат избегнати странични ефекти на лекарството, от които се оплакват хиляди жени. Приемът през дробовете води до горещи вълни, крампове, безпокойство. Предстоят клинични тестове за степента на абсорбция. А Да Коста предвижда подобна технология за лекарство срещу деменция, което се слага в нощното бельо.


Жилетка, която гори калории

Ученият от НАСА доктор Уейн Хейс изобрети жилетка със студени рамене, което увеличава способността да горите калории. Тя може да бъде съхранявана във фризера. Има джобове за ледени парчета около гърба и на раменете. Идеята е, че при носене тялото изразходва повече енергия, за да остане топло. Според учения човек се горят с изобретението му 500 калории в повече на ден.


Фланелка следи сърцето

Omsignal - компания, която работи с Ralph Lauren, изобрети спортна фланелка със сензори върху гърдите, които следят постоянно работата на сърцето и на дробовете. Фибрите изпращат информация в "черна кутия" с размери на кредитна карта. Тя пък я препраща на мобилния ви телефон, като получавате съобщение да дишате по-често, да се забързате или пък да забавите темпото. Също така може да изчисли колко калории горите. Цифрите са по-точни от познатите гривни, които смятат според движенията ви.


Дреха, която кара бременните да се движат

Тази дреха е изобретена от Блейк Улецки, студент по моден дизайн в Cornell University, САЩ. Сребърни фибри следят сърдечния ритъм, дишането, кръвното и температурата. Върху колана пък има устройство, което е вързано със смартфона. То праща съобщения на бъдещите майки дали не са се застояли повече, или пък трябва са намалят темпото. Базата е направена спрямо изследвания, че повече движения по време на бременността означават по-малко проблеми при раждането и по-малък риск от усложнения.


Гривна срещу изгаряния на плажа

За разлика от повечето фитнес гривни Netatmo June са направили дизайна на тази джаджа така, че да изглежда като бижу. С тази уловка, че "скъпоценните камъни" измерват UV лъчите, които причиняват изгаряния и рак на кожата. Сензорът предава информацията на айфона и когато засече опасни нива, праща съобщение. От своя страна може да вкарате информация какъв фактор крем използвате на плажа, така че да ви напомни да се намажете отново или направо да използвате по-висок фактор.


Брошка срещу болки в гърба

"Треньорът на стойката" на Lumo Lift е сензор с размерите на две монети. Носи се под яката. Има декоративни версии, които могат да бъдат закачени и на дрехите ви като брошка, и на сутиена. Настройвате я при поставяне спрямо стойката, която искате да имате. За целта заставате прав с рамене назад, отпуснат, с леко разкрачени крака, прибрани стомах и дупе. Брошката вибрира всеки път, когато нарушите правилната стойка на тялото.


Чорапи за бягане срещу контузии

Умните чорапи на Sensoria's контролират как краката ви докосват земята при тичане и намаляват риска от контузия. Също така коригират вашия стил. Схемата е проста. Чорапите изчисляват дали стъпвате правилно и чрез фибри предават информацията на чип в областта на глезена. Информацията отива към телефона, който с аудио съобщение ви съветва какво трябва да направите.


Маратонки срещу загубване

Маратонките Lechal не само имат джаджа в подметката, която изчислява километрите и калориите, но ви дава и посоката, за да следвате начертания маршрут. Базират се върху технология, която дава физически сигнали от електронно устройство. Точно като игрите, при които конзолата вибрира, ако колата ви се разбие в катастрофа.


Блуза, която ви прегръща

Беше показана по време на седмицата на модата в Ню Йорк миналата есен. Изобретена е от London CuteCircuit, използва технология, която имитира чувството при прегръдка. Има вградени сензори и моторчета. Те генерират топлина и натиск. Идеята е приятелите да си изпращат прегръдки, дори когато са на километри един от друг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,