23.02.2015 15:32

Нов рекорд за точност – секунда отклонение на 16 млрд. години

Видян 1654 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Японски учени са разработили два свръхточни часовника с отклонение 1 секунда на 16 млрд. години, съобщава Франс прес. Постижението е на екип от Токийския университет, воден от проф. Хидетоши Катори.


Уредите за измерване на времето приличат повече на гигантски компютри, отколкото на часовници. Те са толкова точни, че евентуалното им отклонение не може да бъде регистрирано от съществуващите в наши дни атомни часовници. 


Предишната най-висока точност бе постигната от американски екип, който конструира уред с отклонение 1 секунда на 13,8 млрд. години. 


Японският екип е използвал специална система от лазери, които улавят атомите на стронция в миниатюрни структури, подобни на решетки. Така се измерва честотата на трептене на атомите, влезли в ролята на „атомни махала“. 


Новите уреди трябва да работят при изключително ниски температури – минус 180 градуса по Целзий. Така се намалява влиянието на околните електромагнитни вълни и се осигурява точността на системата. 


Учените са тествали двата часовника в продължение на един месец, за да видят техните отклонения. Така са стигнали до извода, че отклонението ще бъде от 1 секунда на 16 млрд. години. Предишните цезиеви атомни часовници имаха отклонение от 1 секунда на всеки 30 млн. години, припомня агенцията. 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.