Свързани новини

05.12.2014 14:25

Орион полетя в Космоса - бъдещият превозвач на хора до Марс

Видян 1896 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ракета-носител беше изстреляна от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида. Тя носи новия космически кораб „Орион", чиято крайна цел е да превозва хора до Луната и Марс, предават световните агенции.


Краткият полет на Орион ще бъде използван за тестване на ключово важни технологии, като топлинния щит и парашутите. На борда няма хора.


Ракетата Delta IV-Heavy беше изстреляна в 7:05 източно щатско време (14:05 българско).


The Delta IV-Heavy rocket roared off the pad at Cape Canaveral at 07:05 local time (12:05 GMT). Ракетата-носител ще хвърли конусообразния космически кораб на 6000 км над земната повърхност, като целта е „Орион" да се върне с висока скорост в земната атмосфера.


Това ще генерира температури по повърхността на апарата от порядъка на 2000 градуса по Целзий, като това ще позволи на инженерите да проверят дали системите на Орион за термична защита отговарят на спецификациите си.


Припомняме, изстрелването "Орион" беше планирано за вчера, но НАСА го отмени поради няколко причини. Първо стартът бе забавен заради засичане на плавателни съдове в близост до площадката, после заради технически проблем и накрая заради неблагоприятни метеорологични условия.


„Орион" е първата създадена от НАСА капсула за открития Космос за последните повече от 40 години. Тя е проектирана да побира четирима астронавти за дълги разстояния и шестима при по-къси полети.


Запланувано е да обиколи Земята два пъти и да навлезе в открития Kосмос, изминавайки разстояние от 5 800 километра - 15 пъти по-далеч в сравнение с разстоянието от Земята до Международната космическа станция (430 км). След запланувания около 5 часа полет, корабът трябва да падне в Тихия океан до мексиканския бряг, където кораби на ВМС на САЩ ще приберат капсулата.


Корабът е създаден с цел изпращане на хора в открития Космос. НАСА разглежда теста като първа стъпка на човечеството към изпращане на човек на Марс.


 От 2011 година НАСА не е изпращала хора в Космоса със свой кораб. Тогава агенцията спря използването на совалки.


Агенцията вече е изхарчила 9,1 милиарда долара за „Орион". Следващият заплануван тестов полет е през 2018 година, а първият с хора е през 2021 година. Програмата тогава ще струва 19-22 милиарда долара.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева