Свързани новини

04.12.2013 10:30

SpaceX стартира SES търговски телевизионен сателит за Азия

Видян 1644 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американската компания SpaceX е обявила намерението си да вземе голям дял от пазара за стартиране на световни телевизионни и телекомуникационни сателити.


The California сега стартира нова платформа за сателитен оператор SES, който служи да  разрасне клиентската си база в Индия и Югоизточна Азия.


Това е първият път, когато SpaceX постави спътник в геостационарна орбита, далеч над Земята .


Изстрелването се проведе в Кейп Канаверал във Флорида.


Това стана при третия път, след като два предишни опита за изстрелване през последните дни бяха осуетени от технически проблеми.


Falcon 9 ракета SpaceX е излетял от площадката в 17:41 часа местно време ( 22:41 GMT ) и пусна платформата SES -8 на планираната траектория около 33 минути по-късно .


На търговския пазар стартирането на телекомуникации  с космически кораб е остро оспорвано, което се доминира от само няколко компании - най-вече , Европа Arianespace , който лети под Ariane 5  и стартира предоставянето на услуги ( ILS ) , с които търгува Proton.


SpaceX обещава значително да подбие съществуващите играчи с цената. SES е вторият по големина телекомуникационен сателитен оператор в света  и смятат, че управляващите са развили по-добре възможностите на компанията в Калифорния .


Влизането на SpaceX на търговския пазар е игра - чейнджър - и тя наистина ще разклати  индустрията изцяло", каза за BBC News преди старта главния технически ръководител на SES Мартин Халиуел .


Полетът от Cape Canaveral бе седмата мисия към днешна дата за Falcon 9 .


Всички предишни изкачвания бяха  на ниски орбити само на неколкостотин километра над Земята. Това е работа, извършвана най-вече за американската космическа агенция ( НАСА ) , за да се снабди космическата  с провизии .


За последната мисия ,от друга страна, Falcon имаше за цел да се постави спътник SES -8 в т.нар supersynchronous трансфер орбита - елиптичен път, който е от около 300 км до 80 000 км от Земята . Тя изисква Falcon да затвори своя горен етап за 18 минути по време на полета и след това да го разпали за кратко, за да завърши добавянето на орбита правилно - процедура, която се провали на мисия демонстрация през септември.


Този път , обаче, възобновяването е завършено, както беше планирано .


SES -8 , със своя собствена система за задвижване , трябва сега дахпремести своята орбита в "стационарна " позиция" на  36 хиляди км над екватора при 95 градуса на изток .


"Успешното поставяне на сателита SES -8 потвърждава модернизираната Falcon 9 ракета-носител, която доставя  най-високите стандарти за ефективност в индустрията ", каза  Елон Мъск , изпълнителен директор и главен дизайнер на SpaceX.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец