Свързани новини

07.08.2013 13:20

Шокиращи разлики в цените на мобилните разговори в ЕС

Видян 1930 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За шокиращо големи разлики в цената на разговорите по мобилен телефон в различните държави съобщи Европейската комисия. За разлика от цената на роуминга, която се регулира от европейско законодателство, стойността на националните разговори се определя от отделните оператори. Но разликата между най-ниската цена и най-високата достига 774%, съобщава БНТ.


Нормално е да има разлики в цената на една и съща стока в отделните страни от Европейския съюз. Във всяка държава са различни стандартът, цената на труда, данъците. Заради това литър мляко се продава с до 49% разлика в цената, а таблет - с разлика около 11%.


Но каквито и да са разходите на мобилните оператори, разлика от осем пъти в цената на разговорите не е оправдана, смята Европейската комисия.


В Литва минута струва средно по-малко от два евроцента, в България - 4.4, но в Холандия - почти 15 цента. Причината, според Европейската комисия, е разпокъсаният пазар на телекомуникации. Сега на практика няма единен пазар, а 28 отделни пазара в рамките на Европейския съюз.


"Трябва да създадем правила и система, която да позволи на единния пазар да работи. Няма да постигнем абсолютно еднакви цени във всички страни от Европейския съюз, но мисля, че ще се съгласим, че няма обективна причина разликата в цените в 28-те държави да е осем пъти", заяви Райън Хийт, говорител на Европейската комисия.


През септември Европейската комисия ще представи предложения за засилване на единния пазар в областта на комуникациите. Европейска регулация вече позволи драстичното падане на цената на роуминга за обаждания, SMS-и и данни до поносими за потребителите нива.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион