Свързани новини

10.12.2012 16:01

Apple и Google в съюз за патентите на Kodak

Видян 2005 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изпадналият в несъстоятелност фотопионер Kodak може да получи над 500 млн. долара за своите цифрови патенти. Според материал на Wall Street Journal офертата на консорциум е надхвърлила необходимия праг от половин милиард долара, нужни за едно ново начало на бизнеса. Според агенцията за финансови новини Bloomberg зад офертата на консорциума са Apple и Google. Hidden Field


През ноември Kodak си осигури почти 800 млн. долара за новия старт на бизнеса си, за да измъкне специалиста в печата от фалит. Финансовата инжекция на големите банки UBS и JP Morgan Chase и две други финансови компании обаче бе обвързана с условието, че продажбата на цифровите патенти ще донесе най-малко 500 млн. долара.


В Kodak в края на 19-и век беше открит фотофилмът. Впоследствие с евтини фотоапарати компанията направи снимането масов пазар и правеше големи печалби, докато възходът на цифровите изображения осуети бизнес модела. От известно време насам Kodak се опитва да се преориентира като специалист при принтерите - с променлив успех. В момента оцеляването на компанията е гарантирано от кредит.


След дългогодишни проблеми и високи загуби през януари компанията подаде молба за защита от фалит по глава 11 от специализираното законодателство, след като се бори безуспешно да се адаптира към света на цифровата фотография.


В хода на саниращата програма компанията се раздели с някои свои бизнес области, като в своя някогашен основен бизнес в момента Kodak почти не е представен. Според плановете приходите през 2013 г. се очаква да спаднат до 2,7 млрд. долара. През 2000 г. групата отчете приходи в размер на 14 млрд. долара.


Новият старт трябва да бъде отчасти финансиран и с продажбата на богатия арсенал от патенти в цифровата фотография. Индикациите обаче са, че Kodak може да очаква значително по-малко пари, отколкото планираните 2,6 млрд. долара.


Търгът трябваше да приключи всъщност още преди няколко месеца, като сред заинтересованите компании се спрягаха именно Google и Apple. Но конкурентите не участваха в наддаването, така че първоначалните оферти бяха твърде ниско оценени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева