Свързани новини

10.08.2012 12:01

Касперски: Нов вирус краде финансова информация

Видян 2234 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Руската компания за компютърна сигурност Касперски обяви, че е открила нов вирус, използван за кражба на финансова информация, предаде Асошиейтед прес. Новият вирус, наречен Гаус, е насочен предимно към компютърни системи в Близкия изток. Гаус е сходен по структура с вируса Флейм, който бе засечен през май и позволяваше да се получи пълен контрол върху засегнатия компютър, в това число да се презаписва и трие информация, посочва АП, цитирана от БТА. Флейм пък е структурно сходен с вируса Стъкснет, засечен през 2010 г., който засегна голям брой компютърни системи в иранския ядрен комплекс Натанз. Според експерти на руската компания, "трите вируса са като пуснати от една и съща фабрика". През март ирански експерти бяха принудени да изключат компютърните системи в цулата петролна промишленост на страната, за да ограничат кражбата на информация. Макар да не е потвърдено, Флейм и Стъкснет бяха свързани с усилията на САЩ и Израел да водят кибернетична война с Иран, посочва АП. Касперски призна, че все още не е известно каква е крайната цел на Гаус. Съществуването на новия вирус бе потвърдено и от други компании, занимаващи се с мерки за сигурност на компютърни системи, посочва АП. Засега е установено, че близо 2500 компютъра, предимно в Ливан, Израел и автономните палестински райони са били заразени с новия вирус. Сред "жертвите" са три големи ливански банки, филиала на Ситибанк в Ливан и системата за електронни разплащания на портала за електронна търговия eBay. Джефри Кар, експерт по компютърна сигурност и собственик на специализирана компания за защита на компютърни системи, заяви за АП, че САЩ отдавна следят действията на редица ливански банки, опитвайки се да намерят следи от действията на екстремистки групировки и наркокартели. Според Кар, Гаус е бил създаден на базата на Флейм, но с промяна в специфичната му насоченост. Бивш служител на американското разузнаване е заявил за АП, че "Бейрут е пресечната точка за тайно прехвърляне на пари, затова не е никак чудно, че жертви на новия вирус са станали именно банки в Ливан". Според експертите, интервюирани от АП, Гаус, Флейм и Стъкснет има една обща черта - те се задействат единствено когато попаднат в предварително обявена за мишена компютърна система.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния