Свързани новини

19.01.2012 12:01

Кодак обяви банкрут

Видян 1538 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американската компания "Кодак", която изобрети ръчната камера и помогна за даването на света на първите снимки от луната, обяви банкрут, съобщи Ройтерс.
"Кодак" съобщи, че компанията-майка и американските й филиали са подали иск за обявяване в несъстоятелност пред Американския съд по фалитите в Ню Йорк. Неамериканските филиали на компанията не са засегнати от иска.


Слуховете за фалит на компанията излязоха в началото на месеца. През ноември "Кодак" предупреди, че няма да оцелее през 2012 г., ако не осигури 500 млн. долара като ново финансиране или от патенти.


Преди време "Кодак" доминираше в своята индустрия, но не успя бързо да възприеме по-модерни технологии като дигиталната камера. По ирония на съдбата това е продукт, който самата компания изобрети.


Компанията със 130-годишна история, която се опитваше да се преструктурира, съобщи още, че е получила 18-месечен кредит в размер на 950 милиона долара от Ситигруп, за да може да продължи работа.
"Бордът на директорите и цялото висше ръководство единодушно вярват, че това е необходима стъпка и е правилно за бъдещето на "Кодак", заяви президентът и генерален директор на Кодак Антонио Перес в комюнике, цитирано от Ройтерс, на която се позова БГНЕС.


От 2003 година Кодак е закрил 13 завода и 130 лаборатории и е съкратил 47 000 работни места. Миналата година положението се влоши още повече и през ноември Кодак обяви, че до една година може да бъде "на червено", ако не успее да продаде своите 1100 патента за цифрови изображения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата