Свързани новини

13.09.2010 14:03

Google правел мозъка ни мързелив

Видян 2497 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Функцията на търсачките да предоставят информация непрекъснато кара хората да изгубват интелектуалния си капацитет и да не могат да запаметяват информация, казва американският интелектуалец и културен критик Никълъс Кар. Той е широко известен с множеството си книги и статии по въпросите на технологиите, бизнеса и културата.


В книгата си - Какво прави интернетът с нашите мозъци, Кар твърди, че уеб пространството лишава човека от умствените му способности, от които се нуждае за постоянните си занимания.


По думите му заради наличието на интернет на хората днес им е много по-трудно да се концентрират, когато трябва да прочетат книга например.


Според автора, за да подобрят концентрацията, сайтове като Google трябва да бъдат по-трудни за използване – идея, която напълно противоречи на посоката, в която са насочени усилията на софтуерните инженери в стремежа им да направят програмите си възможно най-прости.


Критиките от страна на Кар идват малко след появата на Google Instant – услуга, която позволява на юзърите да видят резултатите от търсенето още преди да са довършили писането на думата в полето.


Той изразява неодобрението си и от програмата Google Books заради това, че не ангажира хората за „по-продължително четене“.


Според Кар вредни са и сателитите и GPS системите, които ще накарат хората да забравят пътищата, по които минават, както и да престанат да бъдат наблюдателни и да загубят умението си да се ориентират.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби