25.05.2010 10:36

Топлокръвни ли са били динозаврите?

Видян 1952 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американски учени създадоха нова техника, която да позволи да се разбере дали динозаврите са били топлокръвни или студенокръвни животни, става ясно от публикация в Аналите на Американската национална академия на науките PNAS, цитирани от БГНЕС.


Други ключови въпроси, на които този "палеотермометър" трябва да отговори,  е дали птиците са били топлокръвни и преди появата на перата им. В по-общ аспект тази техника би могла да обясни и защо еволюцията е по-благоприятно настроена към топлокръвните организми, въпреки, че те изискват повече енергия. Техниката се състои в това да се анализират концентрации на два редки изотопа на въглерод 13 и на кислород 18, които се натрупват повече или по-малко в зависимост от температурата, обяснява Робърт Ийгъл от Калифорнийския технологичен институт, който е основен автор на откритието. При живите организми степента на натрупване на тези изотопи може да бъде измерена в костите, емайла на зъбите или черупката на яйцето. В процеса на формиране в кръвта на този минерал, от който те се състоят, неговият изотопен състав е постоянен и може да бъде запазен в продължение на милиони години", пояснява Ийгъл. Лабораторията на професорът по геология и геохимия в Калтех Джон Ейлър е установила точно съотношение между степента на натрупване на двата изотопа и температурата. "Тези измервания в лаборатория могат да бъдат конвертирани в телесна температура", каза Ейлър и обясни, че грешката в този метод може да е един до два градуса. Учените са тествали успешно своя "палеотермометър" на живи животни. Те са анализирали наличието на двата изотопа в бивните на мамутите и са установили, че телесната им температура е била между 37 и 38 градуса. Сега учените работят върху черупки от яйца и зъби от динозаври, за да отговорят на въпроса дали те са били топлокръвни или студенокръвни животни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното