Свързани новини

08.10.2009 13:18

Трябва да се криминализира онлайн-насилието

Видян 2092 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Случаят със загиналото във Варна момче след уредена битка на улицата отново потвърди връзката на нарастващата агресия сред непълнолетните със засиленото присъствие на Интернет в техния живот.
Явления като виртуалното насилие и онлайн-тормозът от 2 години са поставени на челни места в списъка с опасностите за деца в Интернет, срещу които се бори мрежата от Центрове за безопасен Интернет INSAFE, създадена от Европейската комисия. Честото наблюдаване на насилие води до повишаване на прага на чувствителност на децата към агресията и желание да възпроизведат сами наблюдаваното. А за съжаление, Интернет е пълен с насилие. Нещо повече, в конкуренцията си с тази глобална медия традиционните медии също значително засилиха елементите на насилие в своята продукция. Много от риалити-шоутата по телевизионните канали съдържат повече или по-малко прикрита агресивност – от вербална, през поведенческа и до преки действия на насилие. Националният център за безопасен Интернет алармира за това Комисията за децана, младежта и спорта в 40-ото Народно събрание както на заседание на комисията в присъствие на представител на СЕМ, така и в писмено становище. Непълнолетните избират именно онези части от различни телевизионни предавания и филми, които са с най-силно изразена агресия, и ги качват масово в сайтовете за обмен на видеоклипове. Така традиционните медии и Интернет взаимно се преливат и мултиплицират ефекта на излагане на децата на визуално насилие. За да се борим с разрастването на насилието сред непълнолетните са нужни мерки в законодателството, регулацията и саморегулацията на медиите и доставчиците на Интернет-съдържание и в образованието. Центърът за безопасен Интернет от 2 години лобира за криминализиране на актовете на онлайн-насилие и онлайн-тормоз срещу личността. Популярните български сайтове за видео-обмен трябва да последват примера на големите световни портали като YouTube и да въведат по-строг контрол върху качваното съдържание.
От началото на учебната 2008/2009 г. Фондация „Приложни изследвания и комуникации” и Асоциация „Родители”, които поддържат Центъра за безопасен Интернет, водят обучение в 12 столични училища (а от тази учебна година се присъединиха още 8) по курса „Реално и виртуално насилие: Превенция чрез интерактивно обучение в училище” с подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката, Столична община и швейцарската Фондация Оук. Подобни обучения са необходими в цялата образователна система още от началния училищен курс. Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и