Свързани новини

02.11.2018 10:21

Парализиран мъж проходи отново чрез гръбначен имплант

Видян 1901 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Човек с увреждане на гръбначния стълб, останал прикован за инвалидния стол, сега е в състояние да се разхожда благодарение на революционно нов имплант. Други двама мъже, участващи в проучването, също успяват да си възвърнат контрола над мускулите на краката, след като им имплантират електрически стимулатори. Те помагат за компенсирането на увреждането на гръбначния ствол, съобщи ново проучване, публикувано в списание Nature.

Гръбначният мозък пренася съобщения от мозъка до други части на тялото, позволявайки ни да преместваме крайниците си, да усещаме налягане или температура и да контролираме жизнените си функции.

При увреждане, нервните сигнали имат проблеми при преминаването, като човек остава парализиран или с нарушена активност. В този експеримент изследователи от Швейцарския Федерален технологичен институт в Лозана използват електрически импланти, за да запълнят празнината в гръбначния мозък, като помагат да се пренасят посланията от мозъка през увредената област до незасегнати части на гръбначния мозък.

Ефектите от лечението са продължили дори след спирането на електрическите сигнали и "всички участници са запазили известно подобрение в мускулното движение дори след края на стимулационната терапия", според Nature.

Докато резултатите са удивителни, екипът бърза да предупреди, че лечението - наречено епидурално електрическо стимулиране - е в ранните си етапи и не е ясно за колко хора ще бъде ефективно. Текущият размер на извадката е много малък. Електрическото стимулиране разчита на субектите, които се опитват да преместят крайниците си.

"Това наистина работи като усилвател", казва ръководителят на изследването Грегоар Кортийн пред Nature: "Ние не поемаме контрол над краката. Пациентите трябва да го направят".

Кортийн обясни, че след два дни новото движение става почти естествено за субектите и в рамките на една седмица те успяват да вървят с ограничена помощ.


Виж видео ТУК!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а