01/02

Свързани новини

06.08.2018 10:52

Най-високият небостъргач в Европа е почти завършен

Видян 2265 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Най-високата сграда в Европа е почти завършена. Издигайки се над нов комплекс в Санкт Петербург, кулата на Lakhta Center е висока 462 метра, което я прави първата "супервисока" сграда в града (с размери 300 метра или повече) и най-високата в Европа.

87-етажната кула се вие на 90 градуса от основата към върха, като игла за навиване. Височината на "усукания" небостъргач се компенсира от  от по-ниска смесена сграда с фасада, дълга 260 метра. Жилищно и търговско пространство ще бъде инсталирано на височина от 360 метра, над която палуба за наблюдение и ресторант ще предложат спиращи дъха гледки към Финския залив.

Небостъргачът изпревари по височина Комплекс Федерация в Москва, завършен през 2017 г. Единият от двата му небостъргача е висок 374 метра (1,227 фута). Москва също е дом на пет от следващите шест най-високи кули в Европа в списък, в който влиза лондонският Шард, който за кратко е най-високият през 2010 г. на континента, висок 310 метра.

 Газпром, руската газова компания, която ще заема по-голямата част от сградата, твърди, че освен това сградата е „най-северният небостъргач в света“.  Една трета от комплекса ще бъде предоставена на обществени места, включително научен и образователен център, сферичен планетариум, концертна зала, амфитеатър и др.

Британският архитект Тони Кетъл проектира небостъргача по време на работата си с RMJM, а след това предава проекта на руските архитекти Gorproject, за да го завършат. Кейтъл казва, че при проектирането е бил повлиян от катедралата Св. св. Петър и Павел, която се състои от пет кули, които се стесняват около намаляващото кръгово ядро.

„Идеята ми бе да създам нещо, което е толкова светло и елегантно, колкото историческите форми, улавяйки по подобен начин промените на дневна светлина от златните куполи и кули“, каза архитектът в свое изявление.

Колоните на небостъргача са заровени на 82 метра  в меката почва на града, за да закотвят суперталската кула и да осигурят стабилни основи. Скоростта на вятъра при височина 400 метра в Санкт Петербург може да достигне 87 мили в час, което налага специализирана структурна система. Гладката стъклена фасада е оформена от 16 500 броя изрязани стъкла, със система от автоматични капаци и клапани, които правят сградата енергийно ефективна.


 Вижте видео ТУК!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв