17.05.2018 10:03

БГ приложение проверява качеството на въздуха и дава съвети

Видян 2978 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мобилно приложение, разработено от български екип, позволява лесна проверка на качеството на въздуха и дава прагматични съвети за неговото състояние. Airlief e достъпно за сваляне безплатно за потребителите на Android и iOS устройства от официалните онлайн магазини на Google и Apple.


„През последните зими много се говореше за мръсен въздух, но липсваше информация за прагматични решения, които да използва обикновеният човек, когато въздухът навън е опасен за здравето ни. Затова заедно с докторите от сдружение „Въздух за здраве” разработихме препоръки и съвети, които да се изпълняват лесно и да дават повече информация за здравния аспект на този проблем”, сподели Петър Живков, лидер на екипа на Airlief.


Съветите са свързани с това как да се предпазим от лош въздух, какво да правим, когато въздухът е в добро състояние, и как чрез нашите действия да намалим вредните агенти във въздуха. Препоръките са разделени в няколко групи: за дома („проветрявайте, когато е чист въздухът навън”), за пешеходци, в колата и за хора със здравословни проблеми.


Airlief локализира местоположението на потребителя и предоставя информация за състоянието на въздуха, която за България се взима от официалните измервателни станции и станциите на Airsofia. „Не следим и не запазваме информация за локацията на потребителите, а само проверяваме от кои сензори в близост може да се вземе информация”, подчерта Живков.


Измерванията се превръщат в Индекс за Качеството на Въздуха (ИКВ). В най-общи линии това е най-удобният и разбираем начин за поднасяне на информация за въздуха около нас. Той преобразува измерените концентрации на замърсители във въздуха в число по скала от 0 до 500+. Нива под 100 са задоволителни за здравето ни, а нива над 100 са незадоволителни.


Приложението дава препоръки в няколко групи: за дома, за пешеходци, в колата и за хора със здравословни проблеми


Airlief изчислява ИКВ по двата най-разпространени начина: американски –  средно дневен и китайски –  моментно измерване. Двата метода имат своите плюсове, като от здравна гледна точка за респираторно болни са по-важни моментните пикови стойности, а за хора със сърдечни проблеми – средно-дневните стойности. Приложението стартира без информация за историята – тя започва да се генерира след първия ден от ползването на Airlief.


Апликацията дава възможности за персонализация, превръщайки статичните съвети в динамични. Когато потребителят въведе информация за това дали има респираторни или сърдечни проблеми, дали кара колело или спортува навън, приложението определя рисковата му група. Впоследствие потребителят ще вижда съвети, които са релевантни за него.


Персонализираните съвети се базират и на актуалната обстановка и моментното замърсяване на въздуха около потребителя, т.е. съветите се сменят в зависимост от това дали качеството на въздуха е добро или лошо.


В момента Airlief използва картата с датчиците на Луфтдатен, но екипът разработва своя карта и в близките дни ще я качи в обновената версия на приложението. Ще бъдат добавени също нотификации, които да информират, когато въздухът е много мърсен, както и секция новини.


„Ако всичко върви по план, ще направим и прогнозиране на замърсяването за следващите няколко дни. Също така осъзнаваме, че приложението все още не е достатъчно „разчупено”. Ще добавим видеа, снимки, а може би и геймификация, но това е един дълъг процес и всеки, който желае да бъде част от него, може да ни пише, за да се включи в проекта”, сподели Петър Живков.


Източник: Technews.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей