07.04.2018 10:04

Велика събота е, посрещаме Благодатния огън от Йерусалим

Видян 2179 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес е Велика събота - денят, който църквата прославя като най-благословения.


С него се отбелязва края на Страстната седмица и Великия пост. Свещенослужителите сменят през деня тъмните си одежди с бели пасхални, което символизира победата на Христос над дявола и смъртта.


На този ден църквата възпоменава телесното погребение на Исус Христос и слизането му в ада. Праведният Йосиф положил тялото му в гроб в близост до Разпятието, разказва отец Антоний Милушев от патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.


„На гроба се слага един огромен камък с двама войници постоянна стража. Първосвещениците са знаели, че според писанията Христос трябва да възкръсне в третия ден. От това са се опасявали – учениците му да не откраднат тялото, за да кажат: „Ето, Той възкръсна“.


Евангелските разказват, че ангел преместил тежкия камък и показал празния гроб, с което била разпространена вестта за Христовото Възкресение. Тази новина миряните очакват с радост.


„Това е смисълът на тези празници – да съпреживеем страданията и съответно Възкресението и радостта на Господа. Това е най-великото събитие, което се е случвало някога в света. То е нещо, което не може да се опише…“, споделят миряни.


В 23.00 часа в съботната вечер ще бъде отслужена пасхална полунощница. Точно в полунощ патриарх Неофит трикратно ще възвести Възкресението на Спасителя.


Тази сутрин за Йерусалим замина българска делегация начело със Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, която ще донесе Благодатния огън.


Православните християни вярват, че сам Бог изпраща Свещения огън на Страстна събота в храма "Възкресение Христово", построен върху Божия гроб в Йерусалим. Слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Така Бог уверява, утвърждава, укрепва и във вярата милионите вярващи по целия свят, казва митрополит Антоний.


„Радостни и щастливи сме, че можем тази година да се удостоим с тази велика благодат – да донесем частица от Благодатния огън в България, та да благословим целокупния български народ, да насърчим във вярата всички вярващи християни. Ще има делегация от Македонската православна църква. За пръв път тази година ще получат Благодатния огън от Българската православна църква -именно от нашата делегация, която пристига с Божията помощ от Йерусалим, и да се възрадваме всички и да прославим славното Христово Възкресение.“


От летище София Свещеният огън ще бъде разнесен до всички православни храмове в цялата страна.


Възкресно-празнично богослужение ще бъде отслужено в църквата "Свети Георги Победоносец" в Етнографския комплекс в Златоград. Храмът ще посрещне Благодатния огън преди полунощ на Възкресение Христово. Божествената литургия ще започне в 23 часа. Миряните ще получат, след края на литургията, Великденско яйце и библейски текстове. Както всяка година, Етнографският комплекс организира днес боядисване на яйца. Жителите на града и туристите ще имат възможност да се запознаят с характерни за Златоград техники.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи