22.03.2018 16:23

Народният театър с две премиери

Видян 2035 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народният театър „Иван Вазов” излиза с осма и девета премиера от началото на сезон 2017/2018 тази седмица. В рамките на три дни – 24, 25 и 26 март, на две от сцените– Голяма и Камерна, публиката е поканена на двата най-нови спектакъла на театъра - „NEOДАЧНИЦИ” по Максим Горки и „ТРИ ВИСОКИ ЖЕНИ” ОТ ЕДУАРД ОЛБИ.


  „Три високи жени” също има втора премиерна дата – на 30 март. Завръщането на българска сцена на прочутия режисьор Иван Пантелеев, който от години работи в Германия, със спектакъл по класиката „Дачници” на Максим Горки, предизвика огромен интерес и билетите за премиерните дати са напълно разпродадени. Почти пълни са салоните на Голяма сцена и за следващите представления на 3, 12 и 29 април, закупени са и голяма част от билетите за 15, 23 и 25 май. Още повече, че Пантелеев събира на една сцена едни от най-популярните актьори от Народния театър - ЮЛИАН ВЕРГОВ, ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ, ИВАН ЮРУКОВ, ТЕОДОРА ДУХОВНИКОВА, РАДЕНА ВЪЛКАНОВА, АЛЕКСАНДРА ВАСИЛЕВА, СТЕФАНИЯ КОЛЕВА, ДАРИН АНГЕЛОВ, ДЕЯН АНГЕЛОВ, ХРИСТО ПЕТКОВ, НИКОЛАЙ УРУМОВ И РАШКО МЛАДЕНОВ.„Не зная защо хората имат предразсъдъци към Горки – той всъщност е много модерен автор, тъй като се занимава с едно общество в преход, в което никой не е подготвен за новото. Новото просто се надушва, то е като пролет, то е духът на утопиите, на надеждите, на момента, в който седиш пред прага със запретнати ръкави и не знаеш откъде да започнеш... Денят, в който на практика живеем и ние”, обясни Иван Пантелеев избора си на тази именно пиеса за завръщането си на родна сцена”, казва Пантелеев.Пиеса на световноизвестния руски класик се поставя за 18-ти път в историята на Народния театър. В началото на сезона беше премиерата на „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности” на Горки, режисирана от Красимир Спасов. В своята трактовка на „Дачници”  Пантелеев умело преплита както собствени, така и текстове на Хайнер Мюлер, Мишел Уелбек и Бионг Хан Лии, за да покаже на публиката своите безкрайно актуални „Neoдачници” – заглавие, родено на репетиции от една „неслучайна грешка”.„Театърът е може би последното място, където обществото дискутира и мисли на глас – и най-важното – вършим го заедно. Театърът е момент на колективно съзнание. Изключителното,  неповторимото в театъра не са плюшените кресла в салона,  още по-малко позлатените фигури по тавана или завесата с пилето. Изключителното в театъра е Времето.


Времето, което отделяме, за да изтръгнем процеси от реалността и да ги дестилираме до състоянието на висока възбуда, да, в известен смисъл и до степен на нетърпимост ... и така да ги превърнем в изкуство. Да покажем тези процеси в момента на тяхното случване, в движение, да ги покажем като демонстрация на недовършеното, като Работа – работа върху живота, върху изкуството, върху отделната дума е привилегия и дълг на всяка сцена“, казва Пантелеев. Не по-малък интерес предизвиква и другата премиера на Народния театър на 26 и 30 март – „Три високи жени” на култовия Едуард Олби, чиито хит „Козата, или коя е Силвия” години наред пълни салоните на театъра. Премиерата на Сцена на IV етаж е дебют за младия режисьор Стефан Спасов, а също така бележи и триумфалното завръщане след 25 години отсъствие на легендарната актриса Мария Стефанова. В Народния театър пиеси на Олби са поставяни през 1973 г. – “Всичко в градината”, 1978 г. – “Всичко е свършено”, 2009 г. – “Козата, или Коя е Силвия?” и 2013 г. – “Морски пейзаж”.„Вълнуващ е опитът на една висока, силна, „съвсем не глупава” жена да осмисли живота си. През каквото и да е преминавала, желанието да осъществи себе си и едновременно с това неудовлетворението са я съпътствали през цялото време. Отказала да бъде само функция на съпруга и детето си, привидно постигнала повечето си цели, тя така и не успява да се почувства щастлива, да успокои духа си. Любовта, бракът, детето, изневерите, болестите, успехите, смъртта като че ли не са били осъзнати, не са донесли така жадуваните смисъл и омиротворение в живота й. Преживяното през годините я променя само външно, но не достига същността й, не храни духа й. И ако на прага на смъртта й се удава да разбере защо е било всичко, не е ли твърде късно!?... Това ме вълнува в пиесата - способността да преработваме опита на живота си, за да разберем кои сме и как да живеем», казва режисьорът Стефан Спасов за спектакъла. В актьорския състав на «Три високи жени» освен Мария Стефанова, са още Виктория Колева, Радина Боршош и Василена Винченцо, които ще се редуват в една и съща роля, и Явор Вълканов. Музиката е на виртуозния Теодосий Спасов, а сценографията и костюмите – на Нина Пашова.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни