22.02.2018 15:07

Луис Басат открива изложба в Националната галерия

Видян 1762 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за oткриването на изложбата „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“, която ще представи част oт произведенията от колекцията в Националната галерия, Двореца,  от 1 март до 9 април 2018. За създаването на една от най-значимите колекции за съвременно изкуство, известният рекламист ще разкаже в лекцията си „Животът на един колекционер“ на 28 февруари от 18 часа в изложбената зала на Roca - Експо Баня София. Събитията са основният принос на Испания към културната програма за председателството на България на Съвета на Европейския съюз.


Изложбата включва 84 творби на световноизвестни автори, ключови фигури за изкуството на XX век, като Пикасо, Миро, Барсело, Тапиес, Карел Апел, Александър Калдер, Анди Уорхоу и Кристо. Те ще бъдат представени лично от колекционера и от посланика на Кралство Испания в България Франсиско Хавиер Перес-Грифо и де Видес в официално откриване на 1 март от 18 часа.


В последите четиридесет години Луис Басат и съпругата му Кармен Ореляна създават „Колекция Басат” - един от най-представителните фондове с ключови произведения от историята на изкуството на XX век. От 1973 насам колекцията постоянно нараства с творби от международно признати артисти. Фондът разполага с над три хиляди образеца на живописта, скулптурата и графиката, които предлагат глобален поглед и върху каталунското и испанското изкуство от периода  след Гражданската война до наши дни. От 2009 седалището на колекцията е в Матарó, малко селище до Барселона, със споразумение между дружеството „Музей за съвременно изкуство в Матаро“ и „Колекция Басат”. Намира се в сградата „Нау Гауди”, първият архитектурен проект на Антонио Гауди от 1883.


Това е четвъртото посещение на колекционера в България. В края на 2016г.  той пристигна с 33 творби от личната си колекция на изложба в Националната галерия, Квадрат 500. Тогава той представи и последната си книга „Креативността“ на отворена лекция в Аулта на Софийския университет, на която присъстваха над 400 студенти, журналисти и професионалисти от рекламния бизнес. На тържествена церемония в Министерство на външните работи Луис Басат получи и отличието "Посланик на добра воля" от заместник-министъра на външните работи Румен Александров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Чудесен ден за разширяване по всички фронтове

Чудесен ден за разширяване по всички фронтове.