02.02.2018 12:15

Второкласничка от Варна възроди 200-годишна народна песен

Видян 1779 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов, съвременен прочит на 200-годишна песен направи второкласничката от Варна - носителката на златни медали София Иванова заедно със  „Славеите на Надка Караджова”.  Новата версия на  „Шию, плету, пою” е композирана от Александър Кипров и Алекс Нушев, по идея на Иван Иванов – Дядо.  


Екипът на малката  изпълнителка от Варна за пореден път свързва свой  творчески продукт със значими исторически места и събития  в България, съобщава ВИП Комюникейшън. Освен в архитектурно-историческия резерват Боженци, снимките майсторски ни правят част от „най-голямата оригинална българска сватба”, състояла се през 2017 г. край Велико Търново, която влезе в книгата на рекордите Гинес с огромния брой сватбари - над 5000 -  ttps://www.youtube.com/watch?v=gCF6GJUIDQw.


Историята на тази песен е свързана с известната народна певица Лиляна Галевска, която вече 50 г. е на българските и световни сцени - на 05.03.1968 г. тя постъпва в Ансамбъл “Филип Кутев”. Година по-късно е вече солистка на великия ансамбъл и така двадесет години, докато внезапно го напуска.  Причината – смъртта на големия композитор.


Лиляна Галевска е наследница на една от най-известните български певици от близката ни история  Ика Стоянова. Тя е една от първите певици на БНР, пяла на живо в ефир „Я кажи ми облаче ле бяло”. Именно тя чува от баща си, който иначе по професия е фелдшер в село Врабча, Трънско  песента, която вече е в нов аранжимент и изпълнена от три поколения певици.              Оригиналното име на  народната песен е „Седенкя се кладе” и под това заглавие Ика Стоянова я  записва в БНР. За съжаление от творчеството на голямата певица са съхранени само две песни, но името й се помни от гилдията и за нея се говори с респект и уважение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден