19.01.2018 11:42

Сурва е част от програмата на бг председателството

Видян 1469 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фестивалът Сурва е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и едно от емблематичните събития, с които отбелязваме европейската година на културното наследство. Това каза зам.-министърът на културата Амелия Гешева по време на пресконференция във връзка с предстоящия 27-и Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2018, предаде Фокус.


 „За Министерството на културата представянето на „Сурва“ е едно от най-приятните задължения, станало традиция през годините. Защото той се нуждае от подкрепата на всички нас, за да бъдат запазени и продължени тези български традиции. Искам да благодаря на Община Перник и на всички, които участват с подкрепата си за този фестивал, защото той е кауза за България, а за всяка кауза най-важното, за да се случи е да имаш съмишленици“, каза още тя и уточни, че мисията не само на фестивала, но и на министерството е да съхрани ценностите и да ги предаде на децата.


 Народният празник „Сурва“ е вписан през 2015 г. в Представителната листа на нематериалното културно наследство в ЮНЕСКО. Той се провежда винаги на 13 и 14 януари, за да се отбележи Новата година според стария календар. В основата на празнуването е популярният маскараден ритуал, който се провежда в селата от Пернишкия регион. В първата нощ групите сурвакари, които се състоят от мъже, жени и деца със специално изработени костюми, отиват на площада в селото, където палят огньове и забавляват публиката. За целта участниците често влизат и в специални роли – на младоженци, на свещеник, на водач и на мечка. Рано на другия ден те обикалят къщите в селото и ритуално женят млади двойки, а мечката „гази“ присъстващите за здраве. Домакините се подготвят с ритуални дарове, които след празника сурвакарите раздават на бедни и сираци.


Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e не само най-популярната изява на традиционни народни игри и обичаи с маски в България и на Балканите, но и една от най-големите в Европа и света. Провежда всяка година през последните петък, събота и неделя на месец януари, като в него традиционно се включват над 100 маскарадни групи от страната и от чужбина - около 6 000 души от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Тази година фестивалът ще се проведе под патронажа на министъра на културата Боил Банов на 26, 27 и 28 януари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Рубен Аморим

Аморим е новият фаворит за наследник на Клоп

След като вчера излезе информация, че ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния