15.01.2018 13:01

Акие Абе: Детският радиохор да развива приятелството с Япония

Видян 1879 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Н. Пр. г-жа Акие Абе, съпругата на министър-председателя на Япония, посети в неделя БНР, за да се срещне с децата от световноизвестния Детски радиохор. Г-жа Абе беше придружавана от министъра на туризма Николина Ангелкова, а срещата с малките певци е по желание на японската страна.


„Много чаках тази среща и веднага щом пристигнах в България, дойдох тук. Вие пътувахте много пъти до Япония, за да изнасяте концерти. Надявам се да продължите да развивате приятелството между България и Япония,“ каза г-жа Абе и завърши с „Благодаря ви!“ на български език.


В Българското национално радио г-жа Абе беше посрещната от Генералния директор на БНР Александър Велев и главния диригент на Детския радиохор Венеция Караманова. Те представиха на гостенката постоянната експозиция в централното фоайе с награди и подаръци от Япония за Детския радиохор, най-забележително, сред които е златотъканото кимоно, подарено през 2013 г. по време на 16-тото турне на хора в Страната на изгряващото слънце. „Благодаря ви за огромна чест и удоволствие да сте тук. За Детския радиохор и неговите ръководители това е високо признание за качеството на музиката, която правят,“ каза Александър Велев. Маестра Венеция Караманова поздрави г-жа Абе и допълни, че хористите ще представят пред гостенката богатството на българската духовна песенна култура с фолклорни и църковни песнопения, както и произведения от съвременни български автори.


Хористите изпълниха Химна на Република България по музика на Цветан Радославов. Малкият концерт продължи с фолклорната „Песен“ и ръченицата „Игра“ от „Пролетна симфониета“ от Александър Йосифов, специално написана за Детския радиохор. В затрогващата „Песен на момичетата край реката“ от оперетата „Явор и Росана“ на Жул Леви солистки бяха Калина Бояджиева, Екатерина Кирчева и Сандар Кордова.


Специален поздрав към г-жа Акие Абе придружаващата я делегация беше една от любимата на хора „Приспивна песен на коприновото дърво“по музика на Масами Ямамото и стихове на настоящата японска императрица Мичико.


Срещата завърши с „Многая лета“, изпълнена от Детския радиохор с пожелание за здраве и успех.


Генералният директор на БНР Александър Велев подари на г-жа дискове с изпълнения на музикалните състави на Българското национално радио и литография на сградата му от известния художник Михаил Танев. Г-жа Абе благодари за концерта и каза, че се надява следващата й среща с Детския радиохор да е в Страната на изгряващото слънце.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей