01/02
18.09.2017 16:39

Щурците и Милен Русков с наградата на София

Видян 2028 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На тържествена церемония в Народния театър Иван Вазов бяха връчени наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Носител на почетния специален приз за изключителни постижения и принос в националната култура е академик Васил Казанджиев - композитор, диригент и педагог, една от водещите фигури в българската музикална култура. Наградата му беше връчена от кмета на София  Йорданка Фандъкова. В областта на литературата безспорен победител се оказа Милен Русков за романа Чамкория, оценен от критиката и читателите като най-добрия не само за последната година. В областта на театъра приза отиде при Меглена Караламбова за ролята на Вера в 4000 мили от Ейми Херцог, режисьор Владимир Люцканов в Театър 199 Валентин Стойчев, както и за ролята на Майката в Разговори с мама по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, режисьор Венцислав Кулев в Театър 199 Валентин Стойчев. В музиката бяха отличени Кирил Маричков и Щурците, които в неделя станаха и почетни граждани на София, за концерта им в зала Арена Армеец по повод 50-годишния юбилей на групата.


Софийската градска художествена галерия спечели наградата за силно присъствие в столичния културен живот през 2016 – 2017 г. като организатор на десетки изложби на видни български творци, сред които изложбите Между модерното и канона. 120 години от рождението на Цанко Лавренов, Голото мъжко тяло 1856 – 1944”, „ПОСОКИ. Иван Милев 1897 – 1897 – 1927. 120 години от рождението на художника, Иван Пенков. Хора и портрети.


Класикът на българската фотография Иво Хаджимишев  за албум и изложба Карастояновите. В областта на киното върхово е постижението на Евгения Атанасова-Тенева, за филма Мост към Кристо, с продуцент БНТ.


Архитектурно студио МОРФОКОД на арх. Грета Димитрова и арх. Кирил Мандов получи награда за създаване на интерактивна карта на сградите, паметници на културата в София.


При танцовите изкуства спечели Софийската опера и балет за спектаклите Петрушка и Жар птица по музиката на Игор Стравински. В областта на фолклора за най-добър бе признат Нестор Несторов – председател на Народно читалище Витоша-1951, дългогодишен главен художествен ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл София-6 за организацията на Международния фолклорен фестивал „Витоша”.


В оригиналната класация за СЪВРЕМЕННИ ПЕРФОРМАТИВНИ И МУЛТИЖАНРОВИ ИЗКУСТВА наградата на София е за ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс и Мирослава Тодорова - артистичен директор на ДНК, за Международната програма Мигриращото тяло, за образователната инициатива Извинени присъствия, ежемесечната програма, копродуцентската дейност. Наградата на журито отиде в Къщата за литература и превод на Фондация Следваща страница за успешната й работа в полето на литературните дискусии и междукултурния обмен, с фокус върху превода на литература.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали