Свързани новини

17.02.2009 17:06

Сладко. Със захар или без?

Видян 10027 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Става дума за сладко или конфитюр от плодове. И да, може да избираме, както при кафето да бъде със захар, или без захар. Изключваме при това изкуствените подсладители. Правят се разбира се плодови консерви с подсладители и обикновено се продават на щандовете с диетични храни, или още по-просто наричани „за диабетици”, което е малко дискриминиращо. При положение,че всички съставки са добросъвестно изписани на продукта, всеки може да прецени подходящ ли е за него.


И така обикновено избираме плода, от който ни се ще да си вземем сладко или конфитюр. Някои може да предпочитат то да е от моркови, зелени доматчета, тиква, рози, борови връхчета. Това също са изключения, което не значи, че тези консерви трябва да са на отделен щанд, нали. Консерви не звучи най-подходящо за сладко от боровинки например, но фактически си е консерва. И се оказва всъщност, че тъкмо от боровинки и от ягоди също, са най-търсените сладка и конфитюри. Твърди се между другото, че сладко от боровинки започнало да се приготвя за първи път при Джеймс V, някъде през 1513 година, когато той се оженил за французойка и готвачите, които тя си довела специално, открили тези забележителни плодчета. Както и да е, избираме си плода – вишни да кажем, нали твърдят, че класиката е палачинки със сладко от вишни. И гледаме цената. Различна е за различните фирми, но е различна и за една и съща фирма. На какво се дължи това? На различния процент плодове в сладкото, или в конфитюра.


Това трябва да е изписано на етикета и му обръщайте внимание. Сладко от боровинки на „Цима” , една от най-продаваните марки, има и за 2.29 и за 3.29 в „Хит”. Едното е с 40% плодове, другото - с 55 %. Виждате разликата. На „Джем и Джем”, друга също много популярна марка, има бурканчета и по 2.49, и по 3.49. Защо – отговорът е в процентите. В „Пикадили” конфитюр на „Цима” от боровинки с 35 % плодове се продава за 2.59, но пък вижте този на „Швартау”( Германия) – 4.19 лв. , сладката на „Бон маман” са над 6 лева, за по 50% плодове, но и сладкото на „Бул вита” със сто грама по-малко като количество, струва 4.65. Сладко от боровинки на „Джем и Джем” „по домашна рецепта”, без посочено количество плодове сигурно по тази причина, е само 2.39. Така стоят нещата. На бурканчетата със сладко на „Митак”не е посочено също процентното съдържание на плодове, но пък можете сами да прецените, защото плодовете ясно се виждат. Това е общо взето разликата между конфитюр и сладко – плодовете в сладкото са цели и ясно различими.


Другата възможност – сладко, или конфитюр без захар. Те са по-скъпи естествено. Надписът е 100 % плодове, което не значи, че е от 100% малини например, или от сини сливи. Означава само, че съдържанието е изцяло плодово. Обикновено конфитюрът съдържа 55% плодове, подсладени с натурален гроздов концентрат и с добавка на плодов пектин и лимонов сок. Както виждате, наистина 100% плодов продукт – всичко е от плодове. Ако сте противници на бялата захар, но не можете без сладко, това е добър избор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на